A cornwalliak nemzeti gyorsétele: a cornish pasty

Folytatva a történeti kalandozást a gyors ételek világában, következzen most egy érdekes történet a ködös Albionból.
A mai Cornish Pasty a BBC ajánlásával
Forrás: https://www.bbc.com/food/recipes/classic_cornish_pasty_67037

Cornwall a brit szigetek legnagyobbikának nyugati sarkában található. Jelenleg megye státuszú terület, de egy igazi kelta eredetű királyságról van szó a középkorban. Már az őskorban is élénk kereskedelem zajlott az itteni gazdag ónbányák miatt a Földközi-tenger térségével, egyes teóriák szerint a főníciaiakkal is tartottak fenn kereskedelmi kapcsolatot, ami azért is észbontó, mert a bronzkori emberekről valljuk be nem ilyen hatalmas hajóutak jutnak eszünkbe.  Pedig bizony a kereskedelemnek vannak régészeti bizonyítékai! Ez az ón tette értékeséssé a kelta törzsek területét a rómaiak számára is Julius Caesar hódítása után. a Krisztus előtti évtizedekben, bár úgy tűnik az kivont ezüst még jobban érdekelte a hódítókat. A 9. században az angol uralkodók fokozatosan hódították meg a kelta törzseket, végül Hitvalló Eduárd idején már biztosan Anglia része volt, de még a 18. századi beszélték a helyiek a korni nyelvet, mint anyanyelvüket. Tehát a normann hódítás előestéjén Cornwall már az angol korona része, és ez a helyzet Wales és Skócia felkelései ellenére sem változik.
Cornwall sziklái
Forrás: http://www.chalkwell.co.uk/files/8915/0702/9058/cornwall.jpg

A cornwalli büszkeség azonban mégsem veszett teljesen oda, mert van egy étel, ami a középkorban és a 19. száazd ipari fejlődése alatt újra a figyelem középpontjába kerül, sőt ma a nemzeti identitás egyik legfontosabb jele. 

Aki járt már nálam a blogban, az valószínűleg hamar leszűrte, hogy a tésztás ételeket igen kedvelem, nos ez az étel csak erősíti a szabályt. Cserébe igen finom és csak ajánlani tudom, teljes egyetértésben a cornwalli lokálpatriótákkal.
Tehát a Cornish Pasty nem más, mint egy tésztabundába töltött húsos-zöldséges étel. Rendkívül laktató és elég könnyen elkészíthető. Első ismert leírása a középkorból származik, amikor még nem feltétlen ezen a néven, csak mint tésztás "pástétom" - ahogy mi magyarok mondtuk ebben az időben - kerül elő. A középkor folyamán egész Európában gyakori volt a vajas/hájas/ linzeres tésztaalapba töltött étel. Ezt ma pitének mondjuk, de egyértelműen a középkorból ered. 

Corwall-i bányászok
Forrás: http://coloradorestlessnative.blogspot.hu/2010/07/pickpick-pick-of-knockers.html

Amikortól viszont célirányosan megjelenik a cornwalliak körében az a 19. század lesz. Ugyanis az ónbányászat ebben az időben kezdett újra felkapott lenni, a helyi lakosok nagy százaléka bányászatból élt ebben az időben. A nehéz fizikai munkát végző férfiaknak feleségeik laktató ételt akartak készíteni. Csakhogy az ón felszínre hozatala igen egészségtelen, már a környezet miatt is, és arra az egyszerű bányászcsaládok orvosi utasítás nélkül is tapasztalták, hogy aki az ónos kezével összekoszolja az ételét, az bizony könnyebben találkozik a teremtővel. Ezért a régi, jól bevált pités receptet a cornwalli asszonyok egy jellegzetes formában kezdték el készíteni. A kör alakban kiszaggatott tésztát megtöltötték és félbe hajtották, majd a szélét hullámosan felhajtogatták. Ezt a peremet fogták meg a bányászok, amikor ették a tölteléket. Viszont a kezüktől ónnal szennyezett peremet eldobták, így nem került a szájukon és az ételen keresztül ón a szervezetükbe. Szerintem ez egy remek példája annak, hogy az emberi elme milyen találékony, és rendkívül egyszerű ötletekkel lehet megoldani fontos dolgokat!
Pite a sarki boltból
Forrás: https://sortedfood.com/recipe/cornishpasty

Ma pedig ahogy már írtam fentebb "reneszánszát" éli a Cornish Pasty. Olyannyira, hogy rákeresve az interneten ezerféle youtube film, és leírás fogja segíteni az ismereteink bővítését, sőt még Jamie Oliver is külön részt szentelt konyhai filmes sorozatában az étel népszerűsítésének, a saját honlapján lévő recepteken túl (receptet lásd itt). Ezen kívül létezik egy hivatalos "Cornish Pasty Company". Olyasmit kell elképzelni mint nálunk az "igazi bejgli" védelmét, tehát a leírások mellett pontos, hivatalos receptleírást is kaphatunk, hogyan is kell az eredeti cornwall-i pitét csinálnunk (a receptet itt találod angolul persze). Mert bizony a helyiek számára ez már egy igazi brand lett. Minden nagyobb helyi pékségben lehet kapni, és igen ügyelnek rá, hogy a klasszikus receptek alapján készüljenek a boltokban kapható finomságok.

Úgyhogy elmondhatjuk, hogy a cornwall-i pite egy igazi sikertörténet, hiszen több száz éve készítik, és amellett, hogy a szegények és munkások egyszerű, tömény étele, mondhatni szükségmegoldása volt, ma egy márkanévvé valamint a nemzeti identitás részévé vált. Ezen kívül pedig egy igazi modern gyors kaja, amelyik sarki kisboltban megkaphatunk.
Most lássuk, hogy hogyan is készül ez a remek étel:

A Cornish Pasty receptje:

Hozzávalók:
  • 500 g kenyérliszt (BL 80)
  • 120 g zsír
  • 125 g Cornwall-i vaj (bevallom ilyet nem találtam itthon, de a brit egység nevében ír vajat kaptam :D)
  • 1 teáskanál só
  • 175 ml meleg víz
Töltelék:
  • 450 g marhahús (az eredeti recept szerint szegyből kell csinálni)
  • 450 g burgonya
  • 250 g tarlórépa
  • só, bors
  • 1 db tojás a kenéshez
A tészta hozzávalóit összekeverem, és jól átgyúrom, így egy elég zsíros tésztát kapok.  Ezt a masszát legalább 3 órára hűtőbe teszem. Ez egy fontos lépés, mivel a tészta túl lágy, ahhoz hogy azonnal dolgozzak vele. Amikor kiveszem majd szintén gyorsan kell dolgozni, hogy nem olvadjon túlságosan meg. 

A tölteléknél ugyan nincs odaírva, de én minden piténél elő szoktam párolni a tölteléket, így nálam biztos a siker. Meg lehet próbálni apróra vágva, nyersen is beletenni, de akkor nagyon kell figyelni, hogy jól átsüljön a piténk.
Tehát apróra vágott hagymán megpirítom a húst, a krumplit és a tarlórépát pedig apró kockákra vágom és előpárolom. Kihűtöm a hozzávalókat, majd kiveszem a hűtőből a tésztát.


Ezt négy részre vágom és mindből kb 20 cm átmérőjű köröket nyújtok. A tésztára halmozom a töltelék negyedét, majd ráhajtom a felét az aljára, így egy félkört kapok. A széleit elnyomkodom és hullámosra hajtogatom, hogy megkapjam a klasszikus cornwalli pite formáját.





Tepsire helyezem a 4 pitét, (amennyiben nem akarom, hogy odaragadjon sütőpapírt is tehetek alá), majd megkenem a tetejét a felvert tojással. 180 fokos sütőben lassan aranybarnára sütöm.


Jó étvágyat kívánok mindenkinek!



Megjegyzések

  1. Helló! Tudom, hogy már régebbi a bejegyzés, de tarlórépát hol lehet találni (mondjuk Budapesten)? Több helyen kerestem már, de nem akadtam még rá :/
    Anélkül már készítettem egyébként cornish pasty-t, az a recept, amit akkor találtam, úgy írta, nyersen kell beletenni a tölteléket, mindent 1x1 cm-s kockákra vágva. Úgy is tettem, nagyon jó puhára párolódott minden. Olyan verziót is készítettem, amibe csirkemellet, hagymát és gombát tettem, az is jó lett, tudom javasolni. Az angolok még sajtos-hagymásat is szoktak enni (ha jól rémlik, abban is van krumpli), vegetáriánus alternatívának az is jó lehet.
    Ez pedig a hivatalos linkje a cuccnak, mint nemzeti örökségnek: https://cornishpastyassociation.co.uk/about-the-pasty/make-your-own-genuine-cornish-pasty/

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések